Selecteer een pagina

Knuffels zijn kinderachtig…

Knuffels zijn kinderachtig. Dat heb ik ook lang gedacht. Ze waren vooral iets uit mijn verleden. Ik had als kind de oude familiebeer, een eekhoorn en mijn zus had een BarbaBenno voor me gemaakt van jeans. Ik hield van ze, maar ze hebben het niet tot het heden gered, omdat de motten erin waren gaan wonen. En ik vond mezelf ook veel te groot geworden voor knuffels.

Maar steeds vaker zag ik hoe knuffels een plek innamen in het leven van volwassenen. Mijn vriend bijvoorbeeld, heeft een teddybeer waar hij mee slaapt en die meestal meegaat op reis. Een keer was hij hem vergeten en de zakenrelatie had hem mee naar huis genomen. Hij maakte er een grappige fotoserie mee, waarin ook zíjn knuffels een rol speelden. Knuffels zijn, weet ik nu, niet alleen iets voor kinderen.

Waarom knuffels en kussens zo goed zijn voor mensen met dementie

Voor wie een vorm van dementie krijgt, is een gesprek voeren steeds moeilijker. Tijden en personen gaan door elkaar lopen en middenin de zin raakt men verdwaald.

De omgeving kan er niet altijd mee omgaan dat de draad van het gesprek kwijtraakt en dat de ander zich steeds vaker herhaalt. Deze voelt de afwijzing (mensen met dementie worden steeds gevoeliger) en trekt zich steeds meer terug. En daar is het eenzaam, want ook alleen in het eigen hoofd is de weg kwijt.

Door dingen aan te raken en te voelen zijn er prettige prikkels die het brein stimuleren. Pluizige stoffen met een ruw stukje, een glad stukje dat koel aanvoelt… Per persoon verschilt het wat men interessant vindt en wat de aandacht trekt, maar aanraken doet iets. Een knuffel of zacht kussen voelt prettig en veilig. Je kunt ermee praten, zonder veroordeeld of afgewezen te worden. 

gezin met ballonnen en knuffel

Aanraken is heel belangrijk, voor iedereen, maar vooral ook voor mensen met dementie. Het maatje is een soort veilige thuisbasis, die je helpt meer in je lichaam te zijn en minder in je hoofd. 

Niet alle knuffels zijn teddyberen

Het mooie van wat ik me voorstel bij Zachte Maatjes, is dat de knuffels niet per se dieren zijn. Het kan een abstracte blob zijn. Een mooi versierd kussen of een sliert die je makkelijk kunt vasthouden. Een stuk gereedschap of een boom. Maar ook een levensgrote mensfiguur is mogelijk. Met het gezicht en de kleding van een dierbare bijvoorbeeld. Ook zou er geluid aan toegevoegd kunnen worden, wat het nog interessanter maakt.

Alles kan en dat kun je als mantelzorger of creatieve maker samen gaan ontdekken. 

Aanraken is belangrijk, vooral voor mensen met dementie.